ΕΕΑΕ: Περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης στην Ευρώπη

Η ΕΕΑΕ είναι αναγνωρισμένο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στην Ευρώπη στο πεδίο της ακτινοπροστασίας και της πυρηνικής ασφάλειας

Η ΕΕΑΕ λειτουργεί από το 2003 ως Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στην Ευρώπη στο πεδίο της ακτινοπροστασίας και πυρηνικής ασφάλειας. Μετά την επιτυχή αξιολόγησή της το 2008 από διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων, αναγνωρίστηκε από τον ΔΟΑΕ ως Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο (ΠΕΚ) στην Ευρώπη στο αντικείμενο της ασφάλειας κατά τη χρήση των ιοντιζουσών ακτινοβολιών, τη μεταφορά ραδιενεργών υλικών και τη διαχείριση ραδιενεργών καταλοίπων. Η σχετική μακροπρόθεσμη συμφωνία υπεγράφη τον Ιούλιο του 2011, ενώ η διαδικασία για τη νομοθετική κύρωσή της ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2012.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΑΕ:

  • λειτουργεί το Μεταπτυχιακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ακτινοπροστασία και ασφαλής χρήση των πηγών ακτινοβολίας», το οποίο συνδιοργανώνεται και συγχρηματοδοτείται από τον ΔΟΑΕ και αφορά κυρίως στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.Το Πρόγραμμα παρέχει εκπαίδευση και πρακτική άσκηση σε νέους επιστήμονες, στοχεύοντας στη μετάδοση γνώσεων στο αντικείμενο της ακτινοπροστασίας και την εξοικείωσή τους με τις σχετικές βασικές αρχές ασφάλειας, προκειμένου να ενισχύσουν το σύστημα ακτινοπροστασίας των χωρών τους ως ειδικευμένοι εμπειρογνώμονες (Qualified Experts).Την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος εξασφαλίζει και η συμβολή συνεργαζόμενων με την ΕΕΑΕ εκπαιδευτικών και ερευνητικών Κέντρων. Συγκεκριμένα, η Σχολή Ιατρικής και το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» καθώς και νοσηλευτικά ιδρύματα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις (π.χ. κύκλοτρο, ακτινοβολητής, εταιρείες βιομηχανικής ραδιογραφίας) υποστηρίζουν τη διεξαγωγή του προγράμματος, διαθέτοντας τόσο την τεχνική υποδομή τους, όσο και το έμπειρο προσωπικό τους.Η διάρκεια του Προγράμματος είναι 22 εβδομάδες, διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην αγγλική γλώσσα και βασίζεται σε πρόγραμμα σπουδών και εκπαιδευτικό υλικό που παρέχει ο ΔΟΑΕ. Οι συμμετέχοντες επιστήμονες, 20 περίπου κατά εκπαιδευτικό κύκλο, προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες και επιλέγονται από το ΔΟΑΕ. Οι διδάσκοντες προέρχονται από τα συνεργαζόμενα κέντρα αλλά και φορείς του εξωτερικού.
  • διοργανώνει διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια σε εξειδικευμένους τομείς της ακτινοπροστασίας και της πυρηνικής ασφάλειας (nuclear security). Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στην Αγγλική και Γαλλική γλώσσα και έχουν διάρκεια 1-2 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες συνήθως 18 - 25 άτομα, είναι επιστήμονες και αξιωματούχοι ασφάλειας οι οποίοι προέρχονται από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.
  • παρέχει πολύμηνη πρακτική άσκηση σε ξένους επιστήμονες που επιλέγονται από το ΔΟΑΕ, σε θέματα ακτινοπροστασίας, ρυθμιστικής πολιτικής, δοσιμετρίας, βαθμονόμησης οργάνων ακτινοβολιών και ραδιενέργειας περιβάλλοντος.

Από τα τέλη του 2003 έως σήμερα έχουν εκπαιδευτεί στην Ελλάδα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΔΟΑΕ με τίτλο «Ακτινοπροστασία και ασφαλής χρήση των πηγών ακτινοβολίας», 80 περίπου επιστήμονες από 30 ευρωπαϊκά κράτη. Παράλληλα, στο πλαίσιο σεμιναρίων, επιστημονικών επισκέψεων και υποτροφιών, έχουν εκπαιδευτεί, σε συναφή με τις αρμοδιότητες της ΕΕΑΕ αντικείμενα, περισσότεροι από 660 επιστήμονες από 50 κράτη στης Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Η συμφωνία αναγνώρισης της ΕΕΑΕ ως ΠΕΚ:

  • αποτελεί επιστέγασμα σκληρής εκπαιδευτικής προσπάθειας και επιβράβευσης της ΕΕΑΕ, ενώ παράλληλα αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο του στελεχιακού δυναμικού της, αλλά και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας εν γένει.
  • πιστοποιεί την εμπειρογνωμοσύνη και την πρωτοπορία της χώρας στην εκπαίδευση σε θέματα ακτινοπροστασίας και πυρηνικής ασφάλειας.
  • ενισχύει τη νοοτροπία ασφάλειας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
  • ενισχύει το κύρος της χώρας σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι είναι το μοναδικό Περιφερειακό Κέντρο του ΔΟΑΕ στην Ευρώπη στην αγγλική γλώσσα, στο αντικείμενο της ασφάλειας κατά τη χρήση των ιοντιζουσών ακτινοβολιών, τη μεταφορά ραδιενεργών υλικών και τη διαχείριση ραδιενεργών καταλοίπων.
 

Πρόγραμμα σεμιναρίων

Μάρτιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Πρόγραμμα σεμιναρίων

Καμία εκδήλωση

Αιτήσεις - Εκπαίδευση και κατάρτιση

Κατάλογος αιτήσεων που αφορούν σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και στη συμμετοχή σε εξετάσεις χορήγησης επάρκειας γνώσεων ακτινοπροστασίας
  1. Αίτηση συμμετοχής σε εξετάσεις
  2. Αίτηση χορήγησης επάρκειας
  3. Αίτηση συμμετοχής σε σεμινάριο

Περισσότερα...

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd