Στο πλαίσιο της 51ης συνεδρίασης της ολομέλειας της Ομάδας Ευρωπαίων Ρυθμιστών Πυρηνικής Ασφάλειας (ENSREG), που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετείχε και η ΕΕΑΕ, εκδόθηκε επίσημη δήλωση σχετικά με την ασφάλεια των ουκρανικών πυρηνικών σταθμών μετά από σκόπιμες επιθέσεις μεγάλης κλίμακας κατά ουκρανικών ενεργειακών υποδομών.

Συγκεκριμένα η ENSREG:

- Καταδικάζει σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας  στο ηλεκτρικό δίκτυο μεταφοράς της Ουκρανίας, που έχουν αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο να συμβεί πυρηνικό ατύχημα σε μια πυρηνική εγκατάσταση, με σοβαρές ραδιολογικές συνέπειες, οι επιπτώσεις των οποίων δεν θα περιοριστούν στην Ουκρανία.

- Ζητεί να δημιουργηθεί επειγόντως μια ζώνη προστασίας πυρηνικής ασφάλειας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια (ZNPP), υπό τον όρο ότι η ζώνη αυτή σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Διευθυντή του ΙΑΕΑ ως προς αυτό.

- προτρέπει τη Ρωσική Ομοσπονδία να παύσει αμέσως όλες τις ενέργειες εναντίον και κατά του ZNPP και οποιασδήποτε άλλης πυρηνικής εγκατάστασης στην Ουκρανία και να επιτρέψει στις αρμόδιες ουκρανικές αρχές να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο όλων των πυρηνικών εγκαταστάσεων εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας, θεωρώντας αυτόν ως τον μόνο δυνατό τρόπο για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους.

- Ζητεί να ενισχυθούν οι διεθνείς κανόνες για την απαγόρευση των ένοπλων επιθέσεων κατά οποιασδήποτε πυρηνικής εγκατάστασης που είναι αφιερωμένη σε ειρηνικούς σκοπούς.

- Υποστηρίζει την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης της Ουκρανίας σε όλους τους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων για πυρηνική έκτακτη ανάγκη, ιδιαίτερα το ECURIE.

Επιπλέον, τα μέλη της ENSREG δεσμεύονται να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις τους και τις μόνιμες αποστολές τους στον IAEA, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επικείμενης απολογιστικής συνέλευσης της Σύμβασης για την πυρηνική ασφάλεια, με στόχο τη διαμόρφωση κοινής θέσης για την Ουκρανία και την παράνομη κατοχή της από τη Ρωσία και τους κινδύνους που απορρέουν τόσο από τις ευρείες όσο και από τις στοχευμένες ρωσικές επιθέσεις στην ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων και την ακεραιότητα των υποδομών ηλεκτρισμού της Ουκρανίας.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομόφωνη δήλωση στα αγγλικά: https://bit.ly/3Xv4CjF

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd