Η εκπαίδευση, η συνεχής κατάρτιση και η νοοτροπία ασφάλειας είναι θεμελιώδεις παράμετροι για την ασφάλεια των ακτινοβολιών και την πυρηνική ασφάλεια. Η ΕΕΑΕ, ως εθνική ρυθμιστική αρχή,
με σκοπό την πληρέστερη δυνατή κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, υλοποιεί δράσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης και αξιολόγησής του εκπαιδευτικού της έργου, το 2008 υπεβλήθη σε αξιολόγηση (EduTA – Education and Training Appraisal) από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Η αξιολόγηση κρίθηκε επιτυχημένη και οδήγησε στην υπογραφή μακρόχρονης συμφωνίας μεταξύ ΙΑΕΑ και Ελληνικής Κυβέρνησης, με την οποία η ΕΕΑΕ αναγνωρίζεται επισήμως ως αγγλόφωνο Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο στην Ευρώπη, για θέματα ραδιενέργειας, μεταφορών και ασφάλειας καταλοίπων. Παράλληλα, εκδόθηκαν συστάσεις υπό τη μορφή προτάσεων βελτίωσης.
Τον Οκτώβριο του 2015 η ΕΕΑΕ υποβλήθηκε σε επαναξιολόγηση με σκοπό τη διαπίστωση της προόδου που σημειώθηκε και την περαιτέρω ενίσχυση του έργου της. Η αξιολόγηση αφορούσε στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιήθηκαν οι προηγούμενες συστάσεις, στo νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματικά εκτιθέμενων στις ιοντίζουσες ακτινοβολίες, στη θέσπιση εθνικής πολιτικής και στρατηγικής για την εκπαίδευση και κατάρτιση στην ακτινοπροστασία και τέλος στις δυνατότητες λειτουργίας της ΕΕΑΕ ως Περιφερειακού Εκπαιδευτικού Κέντρου της ΙΑΕΑ.
Οι αξιολογητές διαπίστωσαν σημαντική πρόοδο και συμπέραναν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προηγούμενων συστάσεων υλοποιήθηκαν. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που απέσπασαν θετικά σχόλια από τους αξιολογητές ήταν:
• η επέκταση της εθνικής βάσης ακτινοπροστασίας ώστε να περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με την επάρκεια γνώσεων ακτινοπροστασίας όλων των επαγγελματικά εκτιθέμενων στις ακτινοβολίες,
• η ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ποιότητας βασισμένο στο ISO 29990:2010 για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παροχή δράσεων μη τυπικής εκπαίδευσης
• η θέσπιση 3ετούς εθνικού προγράμματος για την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην ακτινοπροστασία
• η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την παροχή εκπαίδευσης από απόσταση (e-learning)
Παράλληλα, οι αξιολογητές θεώρησαν ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την εκπαίδευση και κατάρτιση στην ακτινοπροστασία, είναι επαρκές και συνάδει σε υψηλό ποσοστό με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας (basic safety standards). Θεωρούν επιπλέον ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση της μεταφοράς της Οδηγίας 2013/59/EURATOM στην εθνική νομοθεσία.
Δείτε την έκθεση αξιολόγησης.