Είναι γεγονός ότι από τον περασμένο Μάρτιο κοινό και μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ανησυχούν υπό τον φόβο ενός πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια, ενός νέου Τσέρνομπιλ όπως το αποκαλούν, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πόσο πιθανό είναι να συμβεί ένα τέτοιο ατύχημα; Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική πολιτεία αλλά και η διεθνής κοινότητα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Μήπως ανησυχώντας μόνο για τον πυρηνικό όλεθρο αγνοούμε ή αμελούμε να προστατευτούμε από άλλες καθημερινές εκθέσεις σε ακτινοβολίες, που συχνά αποδεικνύονται πιο επικίνδυνες;
Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα θα απαντήσουν επιστήμονες της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης με τίτλο «Πυρηνικά ατυχήματα vs καθημερινοί ακτινολογικοί κίνδυνοι. Σολάριουμ, συσκευές απολύμανσης UVC, laser pointers - Προστασία του κοινού» που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της 86ης ΔΕΘ την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022 στις 6:30 μ.μ., στον χώρο εκδηλώσεων του Περιπτέρου 7 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων-Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.
Ο Δρ. Χρήστος Χουσιάδας, Πρόεδρος της ΕΕΑΕ θα αναφερθεί στο τι πιστεύουμε και τι ισχύει, δηλαδή στην αντίληψη επικινδυνότητας που έχουμε σε σχέση με την πραγματική επικινδυνότητα των ακτινοβολιών, και θα μιλήσει για τους κινδύνους που προκύπτουν από ένα πυρηνικό ατύχημα, για τα πυρηνικά ατυχήματα που συγκλόνισαν τον κόσμο, αλλά και για την ετοιμότητα της χώρας μας απέναντι στην πιθανότητα ενός πυρηνικού συμβάντος εκτός των συνόρων μας.
Στη συνέχεια, ο Δρ. Ευθύμιος Καραμπέτσος και η Δρ. Ασπασία Πετρή θα αναφερθούν στις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες και συγκεκριμένα θα παρουσιάσουν τους κινδύνους που προκύπτουν από την έκθεση του κοινού σε πηγές και δραστηριότητες που χρησιμοποιούν οπτικές ακτινοβολίες, όπως τις συνέπειες της χρήσης σολάριουμ για τεχνητό μαύρισμα και τι ισχύει στην Ελλάδα γύρω από τη λειτουργία τους, τα laser pointers και τις συσκευές απολύμανσης με UV-C ακτινοβολία, όπως αυτοί αποτυπώθηκαν μέσα από προγράμματα και πρωτοβουλίες της ΕΕΑΕ.
«Η εκδήλωση θα μεταδίδεται μέσω live streaming από το κανάλι Facebook της ΓΓΕΚ https://www.facebook.com/GSRI.gsri.gr/ , από την ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ http://www.amna.gr/video-services/544357/Live%20Streaming και σε ελεύθερη θέαση από το κανάλι του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο YouTube https://www.youtube.com/user/AMNAwebTV