Υπολογίζεται ότι οι Έλληνες λαμβάνουν ετησίως, κατά μέσο όρο, 4.5 mSv ιοντίζουσας ακτινοβολίας που προέρχεται από διάφορες φυσικές ή τεχνητές πηγές (2.7 mSv από φυσικές πηγές και 1.8 mSv από διαγνωστικές και επεμβατικές ιατρικές πράξεις).

Ενδέχεται κάποιος να λάβει δόσεις αρκετά μεγαλύτερες από τις αναφερθείσες, που προέρχονται κυρίως από ειδικές ιατρικές πράξεις. Όμως, αξίζει να σημειωθεί, ότι το όφελος που προκύπτει από τις συγκεκριμένες εκθέσεις είναι πολύ μεγαλύτερο από τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι δόσεις και γι' αυτό η συγκεκριμένη έκθεση σε μεγαλύτερες δόσεις ακτινοβολίας θεωρείται αιτιολογημένη.

Συμπληρώνοντας ένα σύντομο ερωτηματολόγιο μπορείτε να δείτε ποια είναι τα επίπεδα της δόσης που έχετε λάβει την περασμένη χρονιά, βάσει του τόπου κατοικίας σας και των καθημερινών σας συνηθειών. Αυτή η εκτίμηση μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως ενδεικτική τιμή, λαμβάνοντας υπόψη τα παρεχόμενα δεδομένα. Δεν καλύπτει την έκθεση που ενδέχεται να έχετε λάβει εξαιτίας της επαγγελματικής σας δραστηριότητας ή εάν έχετε υποβληθεί σε ειδικές ιατρικές εκθέσεις για λόγους θεραπείας (ακτινοθεραπεία).

Κάντε το κουίζ εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κουίζ παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της ΕΕΑΕ στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Our website is protected by DMC Firewall!