Ενημέρωση 11 Μαρτίου: Σε νέα δήλωσή της η ENSREG υπογραμμίζει ότι η διακοπή της εξωτερικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ παραβιάζει ένα βασικό πυλώνα ασφάλειας, ωστόσο συμφωνεί με τον ΙΑΕΑ ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες.

Η ENSREG προτρέπει να αποκατασταθεί άμεσα η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και επαναλαμβάνει επίσης την επείγουσα έκκλησή της να περιέλθει και πάλι ο έλεγχος όλων των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην ουκρανική αρχή SNRIU.

Η ENSREG θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα συνεργάζεται στενά με τους εταίρους για να βελτιώσει τις αξιολογήσεις κινδύνου. Δείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή, 3η κατά σειρά, έκτακτη σύγκλιση της ENSREG.

Ενημέρωση 10 Μαρτίου: Από χθες έχει διακοπεί η εξωτερική τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια της πυρηνικής εγκατάστασης του Τσερνόμπιλ. Η τροφοδοσία παρέχεται πλέον από γεννήτριες.

Σημειώνεται ότι όλοι οι αντιδραστήρες του Τσερνόμπιλ έκλεισαν σταδιακά μετά την καταστροφή του 1986. Σήμερα, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή αυτή περιλαμβάνουν: δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων, εγκατάσταση ξηρής αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών και υγρών αποβλήτων προς περαιτέρω επεξεργασία, τρεις αντιδραστήρες υπό αποξήλωση, τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα Νο 4 εντός ειδικού περιβλήματος (σαρκοφάγο).

Η απώλεια της εξωτερικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει σημειωθεί έχει αρνητικό αντίκτυπο στις λειτουργίες ασφάλειας, ωστόσο, με δεδομένα τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, δεν δύναται να προκαλέσει κρίσιμες συνέπειες. Δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα ραδιολογικού κινδύνου για την Ελλάδα από το εν λόγω συμβάν, το οποίο, με βάση διαθέσιμες εξειδικευμένες αναλύσεις, δεν δείχνει να συνιστά σημαντικό κίνδυνο ούτε σε τοπικό επίπεδο.

Ενημέρωση 9 Μαρτίου: Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν o HERCA (Heads of the European Radiological Protection Competent Authorities) και o WENRA (Western European Nuclear Regulators Association) για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στην Ουκρανία, αξιολογώντας τις πιθανές συνέπειες (ολόκληρη η ανακοίνωση στο συνημμένο αρχείο).

Τα σενάρια ατυχημάτων που περιλαμβάνονται στον οδηγό με τίτλο «Προσέγγιση HERCA-WENRA για τον καλύτερο διασυνοριακό συντονισμό των ενεργειών προστασίας κατά την πρώιμη φάση ενός πυρηνικού ατυχήματος» που εκδόθηκε το 2014 αποτελούν μια έγκυρη βάση αναφοράς. Σε αυτά τα σενάρια, η προφυλακτική χορήγηση ιωδίου θα μπορούσε να συστήνεται σε απόσταση έως και τα 20 km ή και έως περίπου 100 km από το πυρηνικό εργοστάσιο, ανάλογα με τη σοβαρότητα του ατυχήματος.

Η HERCA και η WENRA θα συνεχίσουν να συμβάλουν σε μια συντονισμένη επιχείρηση απόκρισης σε περίπτωση ραδιολογικής έκτακτης ανάγκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να παράσχουν υποστήριξη στην ουκρανική ρυθμιστική αρχή, σε συνεργασία με την ENSREG (European Nuclear Safety Regulators Group) και τον IAEA.

Αρχική ανακοίνωση 8 Μαρτίου: Είναι γεγονός ότι η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία απειλείται εν μέσω του πολέμου. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) παρακολουθεί ενεργά και αδιάλειπτα την κατάσταση στην Ουκρανία όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια. Μέχρι σήμερα, με βάση τα πλέον αξιόπιστα διαθέσιμα δεδομένα, η κατάσταση της ραδιενέργειας περιβάλλοντος στην Ουκρανία καθώς και σε όλες τις γειτονικές της χώρες αναφέρεται φυσιολογική.

Αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες στη χώρα μας, στην απευκταία περίπτωση ραδιολογικού ή πυρηνικού συμβάντος στην Ουκρανία, τονίζεται ότι, λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν μπορεί να προκληθεί μια κατάσταση κινδύνου στην Ελλάδα που θα απαιτούσε επείγοντα μέτρα προστασίας της ζωής ή της υγείας από την ακτινοβολία.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΑΕ, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έχει εκπονήσει πρόσφατα νέο, πλήρως αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων. Σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, βάσει των οποίων το σχέδιο αυτό αναπτύχθηκε, τα πιθανά μέτρα απόκρισης για την περίπτωση της χώρας μας περιλαμβάνουν εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων σε τρόφιμα και ζωοτροφές και, κατά μέγιστο, ενδεχόμενο περιορισμό στην κατανάλωση συγκεκριμένων τοπικά παραγόμενων ειδών. Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να καταστούν αναγκαία πιο δραστικά μέτρα, όπως η εκκένωση πληθυσμού ή η χορήγηση χαπιών ιωδίου.  

Ειδικά ως προς το τελευταίο, η ΕΕΑΕ δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστεί αναγκαία η χορήγηση χαπιών σταθερού ιωδίου στην Ελλάδα και δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να προμηθεύεστε δισκία ιωδίου «προληπτικά» και «για κάθε περίπτωση». Σημειώνεται, ότι οι ταμπλέτες αυτές είναι φαρμακευτικό σκεύασμα του οποίου η αυθαίρετη λήψη χωρίς ιατρική αιτιολόγηση μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Η χορήγηση ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος αφορά μόνο τον άμεσα επηρεαζόμενο πληθυσμό, κοντά στην περιοχή του ατυχήματος, όπου η προβλεπόμενη δόση ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα είναι πάνω από κάποια καθορισμένα επίπεδα. Το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας δεν αφορά με κανέναν τρόπο περιοχές που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως η χώρα μας.

Συνημμένα αρχεία

Ανακοίνωση HERCA - WENRA109 kB
DMC Firewall is a Joomla Security extension!