Διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία του Εργ. Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Πειραιά “Μεταξά”

Διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία του Εργ. Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Πειραιά “Μεταξά” Αναφορικά με το θέμα της ʼδειας Λειτουργίας του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής του Ειδικού Αντικαρκ…

Αναφορικά με το θέμα της ʼδειας Λειτουργίας του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά Μεταξά που προέκυψε πρόσφατα, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοινώνει τα εξής:

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ακτινοπροστασίας (Υπ.Απ. 1014 ΦΟΡ 94, ΦΕΚ Νο 216Β, 21/3/2001), για την λειτουργία των ιατρικών εργαστηρίων ακτινοβολιών απαιτείται  άδεια λειτουργίας, η οποία εκδίδεται από τις κατά τόπους Νομαρχίες μετά από εισήγηση της 5μελούς επιτροπής του Υπουργείου Υγείας. Ένα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας λειτουργίας είναι και το Πιστοποιητικό Καταλληλότητος σε θέματα Ακτινοπροστασίας, το οποίο εκδίδεται από την ΕΕΑE, κατόπιν αιτήματος του εργαστηρίου και διενέργειας επιβεβαιωτικού ελέγχου από την ΕΕΑΕ.

Το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά Μεταξά βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης άδειας λειτουργίας μετά από σημαντικές τροποποιήσεις και βελτιώσεις στους χώρους και τον εξοπλισμό του. Την τελευταία τριετία έχει ελεγχθεί κατ’επανάληψη από την ΕΕΑΕ, η οποία στα πλαίσια της βελτιστοποίησης της ακτινοπροστασίας και της πιστής τήρησης όλων των απαιτήσεων των κανονισμών ακτινοπροστασίας έχει διατυπώσει σαφείς συστάσεις. Οι παρατηρηθείσες ελλείψεις και τα σημεία αναφοράς των συστάσεων δεν αφορούν μείζονα θέματα ακτινοπροστασίας εργαζομένων ή πληθυσμού. Τονίζεται ότι το προσωπικό του εργαστηρίου δοσιμετρείται σε μηνιαία βάση και δεν έχει παρατηρηθεί υπέρβαση των ορίων δόσεων.

Ως εκ τούτου, η ΕΕΑΕ συνεχίζει τη διαδικασία χορήγησης ραδιενεργών ισοτόπων στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά Μεταξά, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών, ενώ παράλληλα παρακολουθεί την υλοποίηση των προτεινόμενων συστάσεων, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης του εργαστηρίου.

Με δεδομένο ότι στις 12.03.07 κατατέθηκε στην ΕΕΑΕ έγγραφο από το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά Μεταξά με την υλοποίηση των συστάσεων έχει προγραμματισθεί η διενέργεια επιβεβαιωτικού ελέγχου.

Σχετικά με τα ευρήματα κατά τη διάρκεια αιφνίδιου ελέγχου της ΕΕΑΕ σε χώρους φύλαξης απορριμμάτων του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά Μεταξά αναφέρεται ότι σε εσωτερικό χώρο του Νοσοκομείου βρέθηκαν αντικείμενα από το εργαστήριο πυρηνικής ιατρικής, με αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού δόσης στο χώρο αυτό. Έγιναν συστάσεις στη διεύθυνση του νοσοκομείου, η οποία επιβεβαίωσε ότι το γεγονός οφειλόταν σε λάθος πρακτική και προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *