Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διοργάνωσε σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011 ημερίδα ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με θέμα «Οι πρώτοι μήνες του πυρηνικού ατυχήματος στην Ι…
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διοργάνωσε σήμερα Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011 ημερίδα ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με θέμα «Οι πρώτοι μήνες του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία. Ενέργειες και μετρήσεις στη χώρα μας».
Εκ μέρους της Ιαπωνικής κυβέρνησης απηύθυνε χαιρετισμό, ο κ. Takaaki Nemoto, πρώτος Γραμματέας της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών, Καθ. Σωκράτης Κάτσικας. Στην ημερίδα παρέστησαν εκπρόσωποι των φορέων που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της κρίσης (ΕΜΥ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Υπουργείο Υγείας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Τελωνεία).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μετά το πυρηνικό ατύχημα, και συνοψίστηκαν οι μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες αναφορικά με τη ραδιολογική επιβάρυνση στην περιοχή της Ιαπωνίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αποτελέσματα των μετρήσεων ραδιενέργειας περιβάλλοντος που διενεργήθηκαν στην Ελλάδα από την ΕΕΑΕ και το Δίκτυο των Συνεργαζομένων με αυτήν Εργαστηρίων.
Τα βασικά συμπεράσματα έχουν ως εξής:
Για τον εθνικό μηχανισμό απόκρισης σε ραδιολογική έκτακτη ανάγκη το ατύχημα έδρασε και σαν άσκηση ετοιμότητας σε πραγματικές συνθήκες, στην οποία ανταποκρίθηκε επιτυχώς.
Οι ενέργειες και τα μέτρα που ελήφθησαν σε εθνικό επίπεδο ήταν σε πλήρη συμφωνία με αυτά των άλλων χωρών.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που διενεργήθηκαν σε περιβαλλοντικά και άλλα δείγματα στα ελληνικά εργαστήρια συγκλίνουν μεταξύ τους και αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξαν ραδιολογικές συνέπειες στην Ελλάδα.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας. Εκτενής αναφορά έγινε στη συμφωνία των κρατών μελών της ΕΕ για τη διενέργεια δοκιμών αντοχής στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ευρώπης και των γειτονικών χωρών. Προβληματισμοί και απόψεις γύρω από τον αντίκτυπο του ατυχήματος και το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης.
