Συμβουλές και οδηγίες: Τι κάνουμε σε περίπτωση ατυχήματος

 Οι παρακάτω γενικές οδηγίες προς το κοινό μπορεί να φανούν χρήσιμες σε περίπτωση ραδιολογικού ατυχήματος:

  1. Για τη διευκόλυνση του έργου των ομάδων απόκρισης και των σωστικών συνεργείων δεν πρέπει να πλησιάζετε την τοποθεσία του συμβάντος. 
  2. Άτομα που ενεπλάκησαν στο συμβάν και εγκατέλειψαν το σημείο χωρίς να ενημερώσουν τις ομάδες απόκρισης μπορεί να έχουν ραδιορρυπανθεί. Συνιστάται η επιστροφή τους στο σπίτι, η αφαίρεση των ρούχων και η τοποθέτησή τους σε πλαστικές σακούλες, καθώς και η πλύση του σώματος (ντους) με άφθονο νερό και σαπούνι. Με τα μέτρα αυτά η ραδιορρύπανση ελαχιστοποιείται. Απαιτείται η άμεση ενημέρωση της ΕΕΑΕ. 
  3. Δεν συνιστάται η αυτόβουλη και χωρίς προηγούμενη σύσταση των αρμόδιων αρχών λήψη οιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής, ειδικότερα η λήψη σταθερού ιωδίου, καθώς μπορεί να βλάψει τον οργανισμό. 

Σε περίπτωση που βρεθείτε κοντά σε σημείο έκλυσης ραδιενέργειας καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τις ακόλουθες οδηγίες: 

  1. Η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και κλειστές πόρτες μειώνει την έκθεση σε ακτινοβολία. Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους. 
  2. Τα κλιματιστικά και τα μηχανήματα εξαερισμού που εισάγουν στο κτίριο πιθανόν ραδιορρυπασμένο εξωτερικό αέρα πρέπει να τίθενται εκτός λειτουργίας. 
  3. Η παραμονή (ειδικά των παιδιών) σε ανοιχτούς χώρους πρέπει να αποφεύγεται και να αναζητείται άμεσα προστασία στους εσωτερικούς χώρους των πλησιέστερων κτιρίων,
  4. Κατά την παραμονή σε ανοιχτό χώρο πρέπει να καλύπτεται η μύτη και το στόμα για να αποφεύγεται η πρόσθετη εσωτερική ρύπανση από εισπνοή σκόνης. 

Αναλυτικές οδηγίες προστασίας από ραδιολογικά περιστατικά παρέχονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στη διεύθυνση: https://www.civilprotection.gr/el/hvrp-symvanta

 

Το παρακάτω βίντεο εξηγεί τι είναι οι "ορφανές" ή έκθετες ραδιενεργές πηγές και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που έρθουμε σε επαφή με κάποια από αυτές.

 

.

 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd